18 hectare nieuwbouw voor 4evergreen

stripes

Met maar liefst achttien hectare breidt paprikakwekerij 4evergreen uit in Westdorpe. De bouwwerkzaamheden zijn in volle gang. In november gaat de kwekerij planten in de nieuwe kas. De eerste oogst wordt veracht in het eerste kwartaal van 2017.

Drie jaar geleden namen de gebroeders Grootscholte een tomatenkwekerij in de Smitsschorrepolder over, gelegen op een perceel van 26 hectare grond. Het jaar erna kochten ze de laatste beschikbare 42 hectare in deze polder op. Met de nieuwbouw (fase 2) van 18 hectare groeit de Zeeuws-Vlaamse vestiging naar 28 hectare kas. In totaal tikt het familiebedrijf met de uitbreiding de 80 hectare glastuinbouw aan, verdeeld over zes locaties.

Innovatie in de paprika markt
“Als je kijkt naar de laatste jaren zie je dat het areaal blokpaprika tussen 2008 en 2015 toch met gemiddeld 45 hectare per jaar aan het dalen is. Daarnaast schakelen telers de laatste jaren over naar andere paprikavarianten als puntpaprika’s of stappen over op andere teelten”, vertelt Robert Grootscholte. Het gaat echter niet alleen om het areaal, maar ook om de vernieuwing in de sector. “Er moet ook vernieuwing plaatsvinden in de paprikateelt. Die is er de laatste jaren nauwelijks geweest.”
De kas wordt gebouwd door de BOM Group en wordt voorzien van de laatste technieken, waaronder een dubbele scherminstallatie om flexibel met lichtinval te kunnen werken, uitgevoerd met het slip-in systeem van Peter Dekker Installaties. De VB Group gaat de verwarmingsinstallaties aanleggen en Stolze voor de water en installatie techniek.

Duurzame geteelde paprika’s
In Westdorpe wordt gewerkt met restwarmte en -CO2 van kunstmestfabriek Yara. Warmco levert deze restwarmte van Yara om de kassen te verwarmen. Jenny Crone van Warmco legt uit. Hierdoor kunnen de duurzaamste paprika’s van Nederland gekweekt worden. Voor de inspanningen in het duurzaam telen van paprika’s heeft 4Evergreen milieu certificaten waaronder Milieukeur. De afgelopen jaren kent het gebied een behoorlijke opleving. Als laatste kocht 4 Evergreen de overgebleven hectares in de Smitsschorrepolder.

Extra werkgelegenheid voor Westdorpe en omgeving
De uitbreiding op de Axelse vlakte betekent voor paprikateler 4Evergreen dat er gemiddeld zestig extra werknemers nodig zijn. In het hoogseizoen kan dat wat meer zijn. De seizoenwerkers zijn vaak flexibele krachten uit Polen, maar voor de vaste banen wil Robert Grooscholte van 4Evergreen graag werknemers uit de regio. Momenteel staan er nog de vacature open voor (Junior) Teeltspecialist en er zijn meerdere posities open voor de verwerkingshal. Bekijk hier alle vacatures van 4Evergreen.

Toekomst van 4Evergreen
Het is nog niet de laatste fase van het glastuinbouwproject op de Axelse Vlakte. 4Evergreen hoopt in de komende jaren al z’n kavels vol te bouwen. In de komende jaren zal dit gaan om fase 3 en fase 4. Dit zal ook ongeveer 28 hectare aan kassen zijn waarmee het totale areaal in Westdorpe uitkomt op 56 hectare, het totale bedrijf zal dan een 108 hectare glas omvatten.