4evergreen groeit duurzaam door (naar 112 hectare)

stripes

Paprikakwekerij 4evergreen gaat zijn locatie in Westdorpe (Terneuzen) uitbreiden. Het plan is om het bestaande tuinbouwbedrijf met 27 hectare te vergroten. De eerder gebouwde kassen in Westdorpe, die 28 hectare beslaan, worden dit jaar met 13,5 hectare uitgebreid. In 2019/2020 wordt er nog eens 13,5 hectare bijgebouwd. Het totale oppervlakte op deze locatie komt hiermee op 55 hectare.

Duurzaam geteelde paprika’s
De paprika’s op deze tuinbouwlocatie worden gekweekt zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Er wordt zo CO2-neutraal mogelijk gekweekt doordat bij de productie gebruik wordt gemaakt van de restwarmte en CO2 van kunstmestfabriek Yara. Deze worden via een leidingnetwerk aangevoerd om de kassen te verwarmen en de planten van CO2 te voorzien. CO2 stimuleert de groei van de paprikaplanten en wordt hierbij omgezet in zuurstof. Zo kunnen de duurzaamste paprika’s van Nederland gekweekt worden. Voor de benodigde elektriciteit wordt groene stroom ingekocht. Voor zijn inspanningen in het duurzaam telen van paprika’s beschikt 4evergreen over een Milieukeur-certificaat.

Groen is de toekomst
Voor de uitbereiding van het bedrijf zal Twins Bouw een nieuwe bedrijfshal bouwen van 306 meter lang en ongeveer 9.000 m2 groot. Zo’n groot dakoppervlakte biedt uiteraard veel mogelijkheden. 4evergreen is van plan om dit nieuwe dak en het dak van de bestaande bedrijfsruimte van 8.500 m2, in totaal dus 17.500 m2, vol te leggen met zonnepanelen. Zo kan er 2,3 miljoen kW groene stroom per jaar opgewekt worden en kan er niet alleen in de eigen behoefte voorzien worden, maar ook teruggeleverd worden aan het stroomnet. Zodoende ontstaat er een situatie waarin het bedrijf geen energie verbruikt, maar juist energie oplevert. Duurzamer kan het niet.

Kastechnologie
Innovatie is ook terug te vinden in de kas. Deze wordt gebouwd door Havecon en voorzien van de laatste technieken. Hiertoe behoort een dubbele scherminstallatie om flexibel met de lichtinval te kunnen werken, uitgevoerd met het ‘slip-in’-systeem van Peter Dekker Installaties. De VB Group zal de verwarmingsinstallaties aanleggen om de restwarmte door het bedrijf te verspreiden. Bogaerts Greenhouse Logistics zorgt ervoor dat het interne transport van de paprika’s volledig wordt geautomatiseerd.

Van plant naar schap binnen 24 uur
Bij 4evergreen is de tijd tussen het afsnijden van de paprika’s van de plant en levering aan de afnemers minimaal. Dit komt omdat 4evergreen de paprika’s zelf teelt, sorteert, verpakt en aflevert in de eindverpakking. Doordat dit proces zo snel doorlopen wordt, levert 4evergreen paprika’s af met de best mogelijke kwaliteit en versheid. Paprika’s die vandaag nog aan de plant hangen, kunnen morgen al in de supermarkt liggen. Via Harvest House verkoopt 4evergreen de supergezonde en duurzame blokpaprika’s aan retailers in Europa.

Over 4evergeen
Kwekerij 4evergreen is een moderne paprikakwekerij met teeltlocaties in het Westland, Noord-Brabant en Zeeland. In de kwekerijen worden diverse soorten paprika’s geteeld in de kleuren rood, groen, geel, oranje en rood/geel-gestreept (Enjoya). 4evergreen is al sinds 1960 innoverend en toonaangevend in de tuinbouwsector.